maandag 6 februari 2017

FC Groningen heeft lak aan fans in Euroborg

Door Mistersnooker

FC Groningen heeft lak aan zijn supporters in de Euroborg. Dat mag je gerust vaststellen na de mislukte voorstelling tegen Excelsior, die in een 1-1 eindigde. Het antivoetbal tegen SC Heerenveen werd in eigen huis gewoon voortgezet met een taktiek waar de honden geen brood van lusten. Het is daarom logisch dat er steeds meer lege groene stoeltjes te zien zijn tijdens de wedstrijden.

Een tijdje geleden schreven we al dat trainer Ernest Faber voor een grote uitdaging staat: een combinatie vinden van de wens van de fans en de beste taktiek voor zijn elftal. Daar is hij tot dusverre niet in geslaagd. De technische staf van de Trots van het Noorden zet in op resultaatvoetbal. In uitwedstrijden kan dat nog wel eens goed uitpakken, maar in de Euroborg moet je toch ook rekening houden met de amusementswaarde.

De toeschouwers vertelden tegen Excelsior wat FC Groningen moest doen toen het 1-1 stond: alles of niets. In plaats daarvan wisselde Faber zeer behoudend en schaarden zijn spelers zich massaal achter de bal bij balverlies. Een houding die in de Euroborg niet op prijs wordt gesteld. Daar hoort de thuisploeg hoog druk te zetten om met man en macht te proberen de bal te veroveren.

Op elke seizoenspresentatie roept directeur Hans Nijland dat er thuis spektakel geboden moet worden en dat er met een dominante houding gevoetbald moet worden. Hij kan roepen wat hij wil, maar als de trainer het tegenovergestelde doet met zijn elftal dan zijn dat alleen maar holle woorden. Wekelijks komen de trainers en de directeur bij elkaar om te evalueren. Het wordt tijd dat Nijland eens met de vuist op tafel gaat slaan.

Ondertussen is een playoffpositie ver weg en hoeft de club zich ook geen zorgen meer te maken om degradatievoetbal. Met andere woorden: de rest van de competitie speelt FC Groningen om de keizers baard. Het gaat nergens meer om en er zijn weinig redenen meer om een kaartje te gaan kopen voor een thuiswedstrijd.

FC Groningen laat zijn fans in de kou staan met een devensieve taktiek. Nu er weinig meer op het spel staat zou het elftal in elk geval kunnen zorgen voor voetbalvermaak. De trouwe aanhang ziet in deze fase liever een meeslepende verliespartij dan een saaie remise. Zo lang voor de trainers het resultaat heilig is, hoeft de club niet te rekenen op veel krediet. Wie gaat er naar een wedstrijd als je bijna vantevoren al weet dat er niets te beleven zal zijn? Een paar uur kijken naar een grijze muis is net zo slaapverwekkend als het kijken naar FC Groningen in de Euroborg.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten