vrijdag 14 april 2017

FC Groningen alleen subtopclub met Arjen Robben als directeur

Door Mistersnooker

Het vaak matige spel van FC Groningen, dat overigens nog steeds de playoffs kan halen voor een Europees ticket, wordt door journalistieke volgers verklaard door een gebrek aan kwaliteit in de selectie. Vervolgens richten zij – en ook de supporters – hun pijlen op technisch manager Peter Jeltema die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de spelersgroep. De vraag is echter of Jeltema de hoofdschuldige is voor het muisgrijze seizoen. Het antwoord is: nee.

Wat de Trots van het Noorden op de grasmat laat zien is het product van het clubbeleid. FC Groningen is namelijk jaarlijks genoodzaakt de beste spelers te verkopen om de begroting sluitend te krijgen. Het spelersbeleid is er dan ook op gericht om jonge talentvolle voetballers aan te trekken om die na een paar jaar met winst te transfereren. Een voorwaarde om het team elk jaar zorgeloos in de eredivisie te laten spelen is de juiste jonge spelers te scouten en te contracteren om de verkochte spelers te vervangen.

In het verleden slaagde de club daarin door ongeslepen diamantjes te ontdekken als Suarez, Matavz, Berg en Zivkovic. De laatste jaren waren de nieuwe spelers echter minder goed dan degene die de club verlieten. Het scouten is moeilijker geworden omdat veel meer clubs op de tribunes zitten voor het bekijken van jeugdwedstrijden. Bovendien heeft FC Groningen veel minder geld te besteden dan de meeste andere clubs in Europa.

Als het clubbeleid niet wordt gewijzigd, zal iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt genoegen moeten nemen met een klassering in de middenmoot. En Peter Jeltema is in de Euroborg niet de man die het beleid bepaalt. Dat is algemeen directeur Hans Nijland. Jeltema is meer een uitvoerende functionaris. Hij mag adviezen geven maar uiteindelijk is het de directie die bepaalt wat er gebeurt. Het is ook veelzeggend dat de technisch manager geen deel uitmaakt van de directie van de club.

Vaak wordt er gezegd dat een club als FC Groningen geen beleid kan voeren waarin de beste spelers behouden kunnen blijven. De financiele middelen zijn in het Noorden beperkt en dus moet er gehandeld worden met spelers. Het kan niet anders, wordt er dan gezegd. Daarom kan de club zich nooit duurzaam nestelen in de subtop van de eredivisie.

Maar het kan wel anders. Vooropgesteld, Hans Nijland heeft grote verdiensten gehad voor de club. Maar als FC Groningen door wil groeien naar een subtopclub dan zal Nijland het stokje door moeten geven aan Arjen Robben. Het zal nog even duren maar over enkele jaren is Robben uitgevoetbald en hij is de ideale opvolger van Nijland als algemeen directeur. Voor hem gaan namelijk meer deuren open dan voor de voormalige advertentieverkoper.

En als ik goed ben ingelicht dan wordt achter de schermen Robben al warm gemaakt voor een functie bij de club waar hij het voetballen heeft geleerd.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

    


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten