vrijdag 28 april 2017

Winst op PSV kan matig seizoen FC Groningen verbloemen



Door Mistersnooker

Als FC Groningen zondag van PSV wint en het doet vervolgens mee aan de playoffs voor een Europees ticket dan is in een klap het seizoen goedgemaakt. Dit hoorde ik deze week van een kennis die de Trots van het Noorden al jaren volgt. Het is zijn  goed recht om te stellen dat zijn club met een overwinning op PSV al die matige wedstrijden van dit seizoen kan wegvagen. Maar je kunt er ook wat genuanceerder naar kijken.

Vooropgesteld, het is een superprestatie als de ploeg van trainer Ernest Faber PSV in de Euroborg kan kloppen. En deelname aan de playoffs betekent voor veel fans en seizoenkaarthouders een leuk toetje van de reguliere competitie. Maar het gaat mij te ver om vervolgens de polonaise te gaan lopen.

De wat kritische volgers sluiten hun ogen namelijk niet voor de wisselvalligheid waarmee FC Groningen voor het seizoen 2016-2017 de geschiedenis in gaat. Vreemd genoeg was de Euroborg voor veel tegenstanders geen ‘groene hel’ zoals het stadion na de ingebruikname zou moeten worden. Bovendien werden er zelden meeslepende wedstrijden gespeeld en dat was wel een van de beloften die de clubleiding voor aanvang van de competitie min of meer beloofde.

Winnen van PSV en daarna meedoen aan de playoffs zouden wel mooie doekjes voor het bloeden zijn. Meestal onthouden de meeste supporters het einde van de competitie en vergeten ze de sportieve misere van daarvoor. Behalve het sportieve aspect speelt er ook nog een andere factor die ervoor kan zorgen dat de spelers alles gaan geven in de laatste twee competitiewedstrijden.

Het gaat om de tv-gelden die verdeeld worden aan de hand van de klassering op de ranglijst. Zoals het er nu voor staat gaat de club een paar miljoen euro minder ontvangen dan de laatste jaren. Maar met twee overwinningen zou de schade nog wat beperkt kunnen worden. Toch is het vrijwel zeker dat FC Groningen het seizoen met een verlies zal afsluiten.

Mocht er geen zege op PSV inzitten dan sluit de club het seizoen teleurstellend af en moet gevreesd worden voor nog meer lege stoeltjes in het komende seizoen. Technisch manager Peter Jeltema krijgt het sowieso druk, want er moet nogal wat gebeuren met de selectiegroep. In de transferperiode wordt bepaald of FC Groningen volgend seizoen beter voor de dag komt dan in deze competitie.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten