maandag 10 april 2017

FC Groningen heeft behoefte aan kwaliteitsinjectie

Door Mistersnooker

FC Groningen kan nog steeds de playoffs halen voor een Europees ticket. Dat heeft het vooral te danken aan het feit dat FC Twente er niet aan mag deelnemen en dat de winnaar van de KNVB-beker niet aan de playoffs hoeft deel te nemen. Zonder die twee feiten zou de zevende plaats recht geven op het aantrekkelijke toetje van het seizoen. Voor de FC een onbereikbare positie.

Minimaal zevende worden is dit seizoen de sportieve doelstelling van de beleidsmakers in de Euroborg. Sportief gezien is het seizoen dus al mislukt, maar omdat nu ook de negende plaats uitkomst biedt voor een plaats in de playoffs, doet iedereen in het Groninger kamp net alsof de sportieve doelstelling alsnog gehaald kan worden.

Objectief gezien moet je vaststellen dat de club matig presteert onder trainer Ernest Faber. Met af en toe een positieve uitschieter zijn de meeste duels niet om aan te gluren. Volgens veel fans heeft dat te maken met het te weinig tonen van passie en vechtlust en volgens anderen met de veel te behoudende taktiek van Faber.

Waar het matige spel en de bijbehorende prestaties ook aan liggen, een ding is wel duidelijk: de selectie beschikt over te weinig kwaliteit om zich te nestelen in de subtop van de eredivisie. Als je De Leeuw, Hoesen en Hateboer laat vertrekken zonder er gelijkwaardige spelers voor terug te kopen, dan vraag je om moeilijkheden. Bovendien is de technisch manager Peter Jeltema er niet in geslaagd om een goede vervanger aan te trekken voor de naar Engeland verkaste Tjarron Chery, die inmiddels geld aan het verzamelen is in China.

Groningens duurste aankoop, Jesper Drost, zou het gat op het middenveld moeten vullen na het vertrek van Chery, maar daar is niets van terecht gekomen. Drost is een balvaardige voetballer maar mist de mentale hardheid om in de subtop van de eredivisie een rol van betekenis te spelen. Bovendien voetbalt hij de laatste weken aan de kant van het elftal, terwijl een plaats in de as van het team op zijn lijf is geschreven.

Nogmaals, het kan allemaal nog wel, maar het ziet er naar uit dat de ploeg van Faber zelfs de negende plaats van de ranglijst niet gaat behalen. Alles lager dan die positie heeft ook nog eens financiele gevolgen, want hoe lager FC Groningen eindigt des te minder tv-gelden worden geincasseerd. Directeur Hans Nijland heeft al gezegd dat zijn club zich deze zomer flink zal roeren op de transfermarkt. Dat is ook broodnodig, want de huidige selectie herbergt te weinig kwaliteit om boven de grauwe middenmoot uit te kunnen stijgen.


 (Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

    


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten