maandag 3 april 2017

FC Groningen deze week: playoffs of degradatievoetbal


Door Mistersnooker

FC Groningen behaalde zaterdagavond zijn twaalfde remise in Alkmaar tegen AZ (0-0). De club schoot er weinig mee op want de race naar de negende plaats vroeg om drie punten. Het kan natuurlijk nog altijd, maar het ziet er naar uit dat de sportieve doelstelling voor dit seizoen niet wordt gehaald.

Doelpunten maken is een van de problemen. Het is bekend. Met het aantrekken van spitsen heeft de Trots van het Noorden de laatste jaren geen gelukkige hand gehad. Texeira, Zeefuik, Hoesen en Sorloth kun je inmiddels als mislukte aankopen beschouwen. Ook de jonge Sorloth hoort in dat rijtje, want hij heeft genoeg kansen gekregen om zijn kwaliteiten te tonen.

Tegen AZ maakte de lange Noor er weer niets van terecht. Hij is zwak in de lucht, matig in het meevoetballen en heeft ook nog eens een gebrekkige techniek. Reden voor veel supporters om zich af te vragen op welke kwaliteiten hij door de scouts van FC Groningen is aangetrokken.

Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om te beweren dat het elftal met Michael de Leeuw op dit moment in het linker rijtje van de ranglijst had gestaan. De Leeuw was dan misschien geen nummer negen, maar wel een rasechte doelpuntenmaker. Tom van Weert heeft die capaciteiten ook, maar helaas voor de club is hij al een tijdje door blessures niet inzetbaar.

Naast de improductiviteit breekt ook het gemis van een creatieve middenvelder FC Groningen op. Tibbling kijkt tijdens zijn dribbels te veel naar de bal, Bacuna heeft de mogelijkheden maar is nog te onervaren, Jenssen is een controleur evenals Hiariej. De enige in de selectie die zou kunnen strooien met steekpassjes is Jesper Drost. Maar die staat er vaak verloren bij aan de linkerkant van de aanval.

Trainer Ernest Faber zou er verstandig aan doen om Drost in de as van het elftal te plaatsen. Daar komt hij het best tot zijn recht. Hij is ook een van de weinige spelers die over de vereiste baltechniek beschikt.

Nogmaals, de playoffs kunnen nog steeds gehaald worden. Deze week kan er een grote stap gemaakt worden door NEC (woensdag thuis) en in het weekeinde ADO een kopje kleiner te maken. Het is voor FC Groningen deze week erop of eronder. Pakt het een playoffplaats of komt degradatievoetbal in zicht?


(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten