maandag 19 september 2016

FC Groningen bewijst het: countervoetbal kan ook mooi zijn om te zien



Door Mistersnooker


FC Groningen legde vrijdagavond FC Utrecht op de knie met countervoetbal dat een 5-1 zege opleverde. De spelers van trainer Ernest Faber lieten zien dat deze taktiek niet alleen doeltreffend is maar dat een verdedigende speelwijze ook best leuk is om naar te kijken. De noordelijke fans in het stadion van Utrecht waren door het dolle heen.

Voor de duidelijkheid: FC Groningen speelde geen catenaccio, het door de Argentijnse coach Helenio Herrera bedachte systeem waarbij hij een extra verdediger posteerde achter de verdediging en vlak voor de eigen doelman. De Trots van het Noorden voetbalde met een compacte ploeg op de eigen helft om van daaruit de aanvallers Oussama Idrissi, Mimoun Mahi en Danny Hoesen aan het werk te zetten.

Met de juiste mannetjes op de juiste positie - en met ook nog eens de juiste taktiek - moest de eerste zege in het seizoen wel het resultaat zijn. Eindelijk viel alles als een puzzel in elkaar. Samir Memisevic en Kasper Larsen vormden een ijzersterk duo in de centrale verdediging, Bryan Linssen is een vondst als middenvelder en de beweeglijke Idrissi en de balvaardige Mahi zijn de ideale spelers voor het voetballen vanuit een gesloten verdediging.

De vraag is natuurlijk of Faber zijn spelers met dezelfde opdracht het veld moet insturen in de eigen Euroborg. Ik zeg: ja. De ploeg heeft in Utrecht bewezen dat dit systeem goed voetbal met veel doelpunten kan combineren met een solide verdediging. Het catenaccio zou in de groene kathedraal niet gepruimd worden, maar de Groningse variant hierop biedt hoop op een succesvol seizoen na een belabberde start. Het is namelijk al gebleken dat het elftal bijzonder kwetsbaar is als het ‘gewoon’ gaat meevoetballen en het veld veel langer maakt dan gewenst is.

Countervoetbal kan mooi zijn om te zien en als de spelers zich er gelukkig bij voelen dan zou het dom zijn om deze in Utrecht zo succesvolle speelwijze te gaan veranderen. FC Groningen heeft er de spelers voor en als het ook nog punten oplevert, dan is er geen fan die er kwaad over spreekt.  Dus als Faber verstandig is dan laat hij zijn ploeg zaterdagavond thuis tegen Heracles op dezelfde manier voetballen als tegen FC Utrecht. Tegen vv Capelle kan er dinsdag in de bekerwedstrijd nog even worden geoefend.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag op deze blog om precies 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen)      


Geen opmerkingen:

Een reactie posten