vrijdag 16 september 2016

FC Groningen moet oppassen voor valkuilen in voetbalstatistieken




Door Mistersnooker

FC Groningen moet met zijn wetenschappelijke benadering oppassen voor een paar gevaarlijke valkuilen in de voetbalstatistieken. Ze zijn namelijk niet altijd betrouwbaar en zeggen soms iets wat niet waar is. Voorbeeld? Het percentage balbezit is niet onderverdeeld in eigen helft en helft van de tegenpartij. Johan Cruijff was de eerste die dit onderkende. Balbezit zei hem niet zoveel. Wel het balbezit op de helft van de tegenpartij.

Een ander voorbeeld. In de statistieken wordt onder meer aangegeven hoeveel passes een speler geeft en hoeveel daarvan aankomen bij een medespeler. Deze cijfers van spelers met elkaar vergelijken en daaruit conclusies trekken is gevaarlijk, want een verdediger op eigen helft kan met veel minder risico passen dan een aanvaller op de helft van de tegenstander.

Derde voorbeeld. De Deense club FC Midtjylland trok tot voor kort alleen spelers aan op basis van hun statistieken. Vroeger had de club een scout in vaste dienst die overal ter wereld op zoek moest naar spelers. De nieuwe eigenaar Matthew Benham vond dat amateuristisch en onpraktisch. De Amerikaan was in eigen land gewend aan het belang van sportstatistieken en ontsloeg de scout en ging in zee met een groepje data-analisten in Londen.

In Londen beschikte men over een databank met alle professionele spelers ter wereld. Als Midtjylland een tweebenige centrale verdediger zocht tussen de 22 en 26 jaar die het laatste half jaar niet was geblesseerd dan kreeg de club met een druk op de knop de ideale speler voorgeschoteld. De persoonlijke statistieken werden erbij gehaald en men had een ideaal beeld van de aan te trekken speler.

Dat dacht men. Maar sinds kort zijn ook bij die club de statistieken niet meer heilig. Wat bleek? In een voetballand met een laag spelniveau haalden spelers veel betere statistieken dan in bijvoorbeeld een sterk voetballand als Duitsland of Engeland. Conclusie: de statistieken vertellen niet de absolute waarheid over de sterkte van een speler.

In de glorieperiode van Midtjylland – twee jaar geleden werd de club uit het niets landskampioen – vertelde de technisch directeur Claus Steinlein trots dat ze in het technisch beleid het verstand volgden in plaats van het hart. Inmiddels is ook hij erachter gekomen dat voetbalstatistieken geplaatst moeten worden in de juiste context om iets te weten te komen over een speler.

Persoonlijk ben ik een voorstander van de wetenschappelijke weg die FC Groningen is ingeslagen. Maar conclusies trekken uit voetbalstatistieken is een gevaarlijke aangelegenheid.


(Elke maandag- en vrijdagmiddag om precies 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen)    




Geen opmerkingen:

Een reactie posten