maandag 12 september 2016

FC Groningen voetbalt voorlopig in de kelder van de eredivisie



Door Mistersnooker

FC Groningen wilde zondagmiddag in de Euroborg de wedstrijd tegen Sparta gebruiken om de weg omhoog te bewandelen. De promovendus uit de Jupiler League leek een ideale tegenstander om de eerste overwinning van het seizoen te boeken en een paar plaatsjes te stijgen op de ranglijst. Het plan mislukte. Een schamel puntje (1-1) was het resultaat en de spelers werden getrakteerd op een fluitconcert.

Toegegeven, het publiek in de Euroborg is kritisch. Toch was het boegeroep terecht, want Sparta was een elftal om van te winnen. De Rotterdammers – hoe goed ze het momenteel ook doen – zijn geen hoogvliegers in de eredivisie. Dat zal de komende weken ongetwijfeld uitwijzen. En als je niet van zo’n ploeg kunt winnen, dan blijf je voorlopig harken in de buurt van de degradatiestreep.

Een remise tegen PSV is niet dezelfde als die tegen Sparta. De vraag is natuurlijk: hoe is het mogelijk dat de Trots van het Noorden na vijf wedstrijden nog steeds zonder zege is en samen met PEC Zwolle onderaan staat op de ranglijst met de meeste tegendoelpunten. Tijd voor een tussenbalans.

In de eerste plaats worstelt FC Groningen al jarenlang met de meest aanvallende positie in het elftal: de spits. Na de blamerende aankoop van Zeefuik, volgde een falende Hoesen, een onervaren Sorloth en De Weert, die dit seizoen nog niet heeft laten zien waarom hij is aangekocht. Trainer Ernest Faber koos de laatste wedstrijden voor Hoesen. Hij is een goede voetballer maar is geen killer in het vijandelijke strafschopgebied.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar met de vertrokken Michael de Leeuw in de aanval was het elftal in elk geval in staat om doelpunten te maken. Hij had het gif dat nodig is om het de verdedigers de stuipen op het lijf te jagen. Niet alleen het vertrek van De Leeuw maar ook de transfer van zijn boezemvriend Kieftenbeld hebben de selectie van FC Groningen kwetsbaar gemaakt.

Faber nam weliswaar het juiste besluit om Idrissi op het middenveld te posteren – voor meer weerbaarheid op het strategische deel van het veld – maar daarmee is hij er nog niet. Er wordt hard en lang getraind, maar de ploeg lijkt nog niet klaar voor het grote werk. En dat is met een moeilijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht voor de boeg geen hoopvolle gedachte. Je hoeft dan ook geen helderziende te zijn om te voorspellen dat FC Groningen de komende maanden in de gevaarlijke zone van de ranglijst blijft voetballen.


(Elke maandag- en vrijdagmiddag om precies 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten