vrijdag 30 september 2016

Hans Nijland: voetbaldirecteur met een on-Gronings trekje




Door Mistersnooker

Hans Nijland, directeur van FC Groningen, is de langst zittende clubleider van de eredivisie. De voormalige eigenaar van Ad Rem, een uitgeverij die zich bezighield met het maken van presentatiegidsen van voetbalclubs, is sinds 1996 verbonden aan de Trots van het Noorden. Hij verkocht toen zijn bedrijf en werd eerst commercieel manager en later algemeen directeur.

Door critici werd hij in het begin een ‘omhoog gevallen advertentieverkoper’ genoemd. Dat kon volgens hen nooit wat worden in het profvoetbal. Inmiddels heeft Nijland een goede reputatie als voetbaldirecteur. Hij combineert zijn passie voor de sport met een zakelijk inzicht, kan binnenskamers hard zijn en bezit een Groningse nuchterheid die de supporters wel kunnen waarderen.

Hij brengt de club niet in gevaar door financieel risicovolle aankopen en stelt zich op het standpunt dat je niet meer kunt uitgeven dan je binnenkrijgt. Toch vertoont Nijland een vreemd on-Gronings trekje. Hij is de laatste jaren in zichzelf gaan geloven en door gebrek aan kritische journalisten heeft hij zichzelf en de club overschat door onhaalbare doelstellingen te formuleren.

Enkele jaren geleden stelde de directeur tijdens een sponsorbijeenkomst vast dat FC Groningen op middellange termijn zich structureel in de subtop van de eredivisie moest nestelen. Hij ging nog een stapje verder door te oreren dat een landskampioenschap incidenteel tot de mogelijkheden behoorde. Op dat moment ging het de club voor de wind en miste Nijland realiteitszin. Later gaf hij zijn fout toe.

Onlangs liet Nijland weten dat hij naast de directeursbaan nog een ambitie heeft: burgemeester van Ameland. Ik weet niet of hij daarmee de weg aan het vrijmaken is voor zijn toekomstige opvolger Arjen Robben, maar opvallend is die wens wel. We hebben hem nooit kunnen betrappen op politieke ambities en het ambieren van het burgemeesterschap van het waddeneiland zou wel eens kunnen duiden op dezelfde hoogmoed als destijds tijdens de sponsorbijeenkomst.

Neemt natuurlijk niet weg dat Nijland zijn voetbalzaakjes prima voor elkaar heeft en dat hij de professionele organisatie bij FC Groningen uitstekend heeft ingevuld. Wijlen voorzitter Renze de Vries deed het op zijn manier – achterop een sigarendoosje – maar die tijd is in het moderne profvoetbal definitief verleden tijd.


(Elke maandag- en vrijdagmiddag een opinierend verhaal over FC Groningen om precies 18 uur)      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten