maandag 26 september 2016

FC Groningen worstelt met de taktiek



Door Mistersnooker

FC Groningen worstelt met de taktiek. Dat bleek zaterdagavond in de Euroborg waar tegenstander Heracles iets blijer was met de 0-0 dan de thuisploeg. De Trots van het Noorden wacht nog steeds op de eerste thuiszege. Na de succesvolle countertaktiek in Utrecht wist trainer Ernest Faber niet precies hoe zijn elftal thuis de Almeloers moest bestrijden.

In eigen huis moet je als profploeg eigenlijk voor de volle winst gaan. Dat wilde Faber ook wel, maar de manier waarop werd door de eigen fans niet in dank afgenomen. Werd de verrassende zege in Utrecht nog luid bejubeld, in de Euroborg reageerden de supporters ontevreden over de remise en de wijze van spelen. Het lijkt erop dat een countertaktiek in de Groene Kathedraal geen kans van slagen heeft.

Counter is trouwens een groot woord voor de taktiek die FC Groningen liet zien. Het elftal was best bereid om met veel spelers in de aanval te gaan. Daar lag het niet aan. Maar bij balverlies zakte de ploeg in op de eigen helft en mocht Heracles iets bedenken. Compact spelen heet dat en daarmee geef je de tegenstander weinig ruimte om gevaarlijk te worden.

De taktiek slaagde in Utrecht en ook in Eindhoven bij PSV, maar wat moet je ermee in de Euroborg? Dat is de hamvraag waar de technische staf van de groen-witten zich over mogen buigen. In uitwedstrijden is een behoudende taktiek logisch en aanvaardbaar, maar op eigen gras lijkt het wel een verboden speelwijze. Misschien moeten de supporters er even aan wennen. En laten we eerlijk zijn, als de volle buit was gepakt, zou niemand klagen over de gehanteerde taktische uitgangspunten.

In elk geval mogen de spelers van Faber in de eerstvolgende uitwedstrijd tegen Vitesse zonder enige gene vanuit een gesloten verdediging gaan voetballen. Dan zal er geen FC-fan zijn die daar iets van zal zeggen. Zeker niet als er ook nog een resultaat mee behaald kan worden. Op langere termijn blijft het een dilemma: FC Groningen heeft spelers voor een countertaktiek, die in de Euroborg niet gepruimd wordt. Lastig.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag om precies 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten