vrijdag 9 september 2016

FC Groningen weet grasmat eindelijk op waarde te schatten



Door Mistersnooker

Deze column over FC Groningen heeft doorgaans een kritische kijk op het wel en wee rond de Trots van het Noorden. Vandaag een positieve uitzondering want de clubleiding heeft deze zomer een belangrijk en goed besluit genomen: de aanschaf van een nieuwe grasmat. Niet zomaar eentje maar een Desso GrassMaster-veld. En dat is een compliment waard.

Het veld in de Euroborg was jarenlang een van de slechtste speelvelden in de eredivisie. Misschien speelde de ondergrond een rol en ook het feit dat het weer hier in het Noorden altijd iets minder is dan in het Zuiden en het Westen. Maar de club was zelf ook medeschuldig aan het superslechte gras. Voorafgaand van een thuiswedstrijd was het de gewoonte om het eerste elftal in het stadion te laten trainen. Met alle gevolgen vandien.

Zoals gezegd wilde de clubleiding voor eens en altijd af van het slechte imago van de club met het slechtste veld van Nederland. In de eerste thuiswedstrijden tegen FC Twente en Feyenoord viel het meteen op dat het speelveld de vergelijking met een biljartlaken kon doorstaan. Niet alleen de bezoekers in het Euroborg waren er getuige van maar ook de tv-kijkers van Foxsport.

Directeur Hans Nijland moest voor het nieuwe veld diep in de buidel tasten, want de mat kostte ongeveer een half miljoen euro. Het Desso GrassMaster-veld bestaat weliswaar uit natuurgras, maar dat is versterkt met kunstvezels. Die vezels zorgen ervoor dat het veld er minder snel afgetrapt uitziet dan de reguliere grasvelden. Liverpool, Arsenal, Manchester United, Bayern Munchen en Glasgow Rangers hebben ook zo’n veld in hun stadion liggen.

En wat niet onbelangrijk is: ook op het trainingscomplex op Corpus den Hoorn liggen drie velden met dezelfde structuur als in de Euroborg. Daardoor traint het elftal op dezelfde ondergrond als die van het stadion. De noodzaak om dit seizoen in het stadion te gaan trainen, is daarmee weggenomen. Trainen in de Euroborg zou door de club trouwens streng verboden moeten worden.

Dat de metamorfose van het knollenveld in een superveld geen garantie is voor goed voetbal, hebben we dit seizoen ook kunnen zien. Maar de clubleiding heeft in elk geval gezorgd voor optimale voorwaarden. Het veld geldt momenteel als de beste ondergrond ter wereld voor het spelen van een voetbalwedstrijd.

Aan de spelers van trainer Ernest Faber om zondagmiddag tegen Sparta te laten zien dat ze de nieuwe grasmat op de juiste manier waarderen. Namelijk met een potje voetbal op niveau.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag om precies 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen)    


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten