maandag 17 oktober 2016

FC Groningen-directeur Hans Nijland mag de hand in eigen boezem steken



Door Mistersnooker

FC Groningen-directeur Hans Nijland sprak zijn boosheid uit over het feit dat een teleurgestelde jonge supporter het veld was opgelopen tijdens de verloren derby tegen SC Heerenveen. Ik vraag me af of hij net zo boos was op speler Jason Davidson die een smerig knietje gaf aan een tegenstander en al in de eerste helft terecht een rode kaart kreeg. Zijn actie was een van de oorzaken voor de nederlaag en die was weer aanleiding voor de supporter om zijn ergernis op het veld te tonen.

Sommige mensen vonden de rode kaart overdreven. Maar Davidson had het knietje nooit mogen geven. Het gaat er namelijk niet om of de knie de edele delen van de tegenstander heeft geraakt, maar het gaat om de bedoeling. En de intentie was wel degelijk om iemand pijn te doen. Zo’n knietje zie je wel eens op de amateurvelden, maar zelden in het betaalde voetbal. Het was een domme en onprofessionele actie van Davidson.

Maar het was niet alleen Davidson die zijn beheersing verloor. Er werd namelijk nog een rode kaart uitgedeeld – aan verdediger Samir Memisevic die tweemaal geel kreeg – en daarnaast ontvingen nog eens vier FC Groningen-spelers een gele kaart. Kortom, de agressie in de derby werd op een verkeerde manier geuit en dat rechtvaardigt de vraag of de trainersstaf de spelersgroep in de hand heeft op het gebied van mentale en fysieke beheersing.

Natuurlijk, de derby’s tegen Heerenveen wekken al jaren gepassioneerde strijd op die gepaard gaat met gele en rode kaarten, maar het verschil met de houding van de Friese spelers was groot. Niet alleen gooiden de Heerenveners hun energie in het spel in plaats van in overtredingen, maar ook konden de Friezen beschikken over een bepalende speler: Stijn Schaars. Hij was de ‘man off the match’ die zich vooral bezighield met het spel en maakte het elftal beter.

Je komt dan automatisch op de vraag of FC Groningen op dit moment wel een uitgebalanceerd team heeft. Nijland wilde direct na afloop van de derby nog niet ingaan op het halen van versterking in de winter. Volgens hem beschikken de trainers over een brede, kwalitatief prima spelersgroep. Toch lukt het trainer Ernest Faber tot dusverre niet om de club in de middenmoot te laten spelen.

Op deze plaats heb ik al vaker geschreven dat de slechte competitiestart de ploeg tot ver in december blijft achtervolgen. En dat doet de supporters pijn. En de schuldigen zijn de verantwoordelijke mensen van FC Groningen: technisch manager Peter Jeltema, trainer Ernest Faber en zijn assistenten Marcel Groninger en Peter Hoekstra, de spelers en ook directeur Hans Nijland. Laatstgenoemde kan daarom beter de hand in eigen boezem steken dan de beschuldigende vinger wijzen in de richting van een jonge, teleurgestelde supporter.

(Op maandag en vrijdag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)        


Geen opmerkingen:

Een reactie posten