vrijdag 14 oktober 2016

FC Groningen-directeur Hans Nijland voorstander van 'modern voetbal'



Door Mistersnooker

FC Groningen-directeur Hans Nijland heeft zich onlangs positief uitgelaten over enkele veranderingen in het wedstrijdschema van de eredivisie. Zo reageerde hij positief op het idee om andere aanvangstijden en dagen in het programma op te nemen zoals zaterdagmiddag half drie of half vier. Ook wil Nijland wel gaan voetballen tijdens de kerstdagen zoals ze dat in Engeland al sinds mensenheugenis doen.

Verder is de Groningse voetbaldirecteur voorstander van het plan om de competitie pas te laten beginnen (1 september) als de transferwindow is gesloten. Op deze manier weten alle clubs waar ze in het seizoen aan toe zijn en voorkom je competitievervalsing. Datzelfde zou dan ook in de winter moeten gebeuren: gewoon de competitie herstarten als de wintertransferperiode is afgelopen.

Bovenstaande maatregelen zijn logisch en maken de eredivisie geloofwaardiger terwijl ze in het voordeel zijn van de clubs. Financieel en sportief. De eerste kanttekeningen zijn ook al gemaakt door de groep voetbalsupporters die tegen ‘modern voetbal’ zijn en het liefst alle wedstrijden willen laten beginnen om half drie op zondagmiddag.

De tegenstanders van de flexibele aanvangstijden en dagen gaan voorbij aan het feit dat het voor tv-zenders totaal niet aantrekkelijk is om alle wedstrijden gelijktijdig te laten beginnen. En de clubs weten dat ze al jaren hun begroting kunnen opschroeven door de miljoenen euro’s die ze jaarlijks krijgen van de tv-gelden. Voor veel clubs is dit tv-geld inmiddels een derde van de totale begroting.

Voetballen op de kerstdagen is een succes in Engeland, waar tijdens de feestdagen alle stadions uitverkocht zijn. Kennelijk willen de voetbalsupporters wedstrijden bezoeken tijdens de kerst en zelfs op nieuwjaarsdag. Professioneel voetbal hoort zich te schikken naar de wens van de bezoekers zoals de klant in de winkel ook altijd als een koning behandeld dient te worden.

Kortom, Hans Nijland is voorstander van ‘modern voetbal’ en daarmee bewijst hij FC Groningen een goede dienst. Bedrijfsmatig weet hij als geen ander hoe je de wedstrijden moet verkopen en ook in de talentontwikkeling staat hij de vooruitgang niet in de weg. De Trots van het Noorden gaat op de sportwetenschappelijke toer. Dat het gewenste resultaat echter in onhaalbare doelstellingen is geformuleerd (over twee jaar helft van het eerste elftal uit eigen jeugd) heb ik in de vorige column al uitgelegd.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)     


      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten