vrijdag 21 oktober 2016

Wie is schuldig aan sportieve malaise bij FC Groningen?



Door Mistersnooker

Het is crisis in de Euroborg na een superslechte beginfase van de competitie. FC Groningen staat gedeeld laatste in de eredivisie en als er niet snel punten worden binnengehaald, moet ernstig rekening gehouden worden met een lang seizoen degradatievoetbal. De hamvraag is natuurlijk: hoe heeft het zover kunnen komen?

Je zou kunnen zeggen dat het spelersbeleid bij de club een van de oorzaken is voor de sportieve malaise. Al jarenlang koopt de FC jonge, talentvolle spelers om die een paar jaar later met winst te kunnen verkopen. Dit beleid is een noodzaak om de jaarlijkse begroting sluitend te kunnen krijgen. En het is een tijdje goed gegaan omdat de verkochte spelers steeds werden vervangen door min of meer gelijkwaardige krachten.

Met dit beleid is het op termijn uitgesloten om zich te mengen in de top van de eredivisie. Het valt namelijk niet mee om de beste spelers elk jaar zonder veel kwaliteitsverlies te vervangen. Dit jaar is de club er niet in geslaagd om op de transfermarkt goed in te kopen. De nieuwe spelers maken het elftal niet beter maar eerder zwakker.

Eindverantwoordelijk voor het spelersbeleid is directeur Hans Nijland. De ontevreden fans richten hun pijlen de laatste weken op technisch manager Peter Jeltema, maar hij heeft weinig in de melk te brokkelen. Nijland heeft het ooit voor elkaar gekregen om de technische man van de club buiten de directie te houden. Zo was ook Henk Veldmate technisch manager en geen technisch directeur.

Zijn opvolger Jeltema heeft ook geen directionele bevoegdheden. Hij is een lichtgewicht in de voetballerij en dat vindt Nijland prima. Jeltema is meer een uitvoerende functionaris dan een beleidsmedewerker. Blij met de interne promotie vindt hij het niet erg dat de directeur in alle aan- en verkopen het laatste woord heeft.

Veldmate botste ook om die reden met de directie, die hem wel verantwoordelijk hield voor de miskopen maar hem geen zeggenschap wilde geven. En ook de oud-trainers Robert Maaskant en Erwin van de Looi konden bijvoorbeeld in de winterstop eisen wat ze wilden, maar als Nijland nee zei dan was het nee. Dat schijnt ook de belangrijkste reden geweest te zijn voor Van de Looi om te vertrekken.

De aanstelling van Jeltema als technisch manager was al een aanwijzing dat deze functionaris naar de pijpen moet dansen van de algemeen directeur. Zwaargewichten als Co Adriaanse, Bert van Marwijk of Leo Beenhakker zouden meer zeggenschap hebben afgedwongen. Nijland mag dan een prima koopman zijn, van voetbal heeft hij geen kaas gegeten. Daarom zou het een verstandig besluit zijn van de Raad van Commissarissen om de functie van technisch manager te wijzigen in technisch directeur.

De vraag wie de hoofdschuldige is van het sportieve verval kan simpel worden beantwoord. Niet de spelers, die hun stinkende best doen, niet de trainers die alles uit de kast halen om de ploeg voor te bereiden op de wedstrijden en ook niet technisch manager Jeltema, die minder invloed heeft dan zijn functie doet vermoeden. De hoofdschuldige is algemeen directeur Hans Nijland.

(Elke maandag en vrijdag op deze plaats een opinierend verhaal over FC Groningen)       
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten