vrijdag 28 oktober 2016

Zo komt FC Groningen uit de sportieve malaise





Door Mistersnooker

FC Groningen is uitgeschakeld voor de beker en staat ergens onderaan in de eredivisie. In het Groninger kamp wordt momenteel helemaal niet gedacht aan de sportieve doelstelling voor dit seizoen: het halen van de playoffs voor Europees voetbal. Het kan natuurlijk nog altijd – de competitie duurt nog lang – maar de eerste zorg is om uit de gevarenzone te komen. De vraag is: hoe?

Om een goede analyse te kunnen maken, is het belangrijk om eerst een paar feiten op een rijtje te zetten. Nu een derde van de competitie erop zit, is dat zinvol om een goed plan te maken voor het vervolg. In de eerste plaats mist FC Groningen een afmaker in de voorhoede. Sorloth, Van Weert en Hoesen zijn spits van beroep maar het trio blinkt niet uit in het maken van doelpunten.

Verder mist het elftal een creatieve middenvelder (zoals Chery) en een kuitenbijter (zoals Kieftenbeld). Je kunt gerust zeggen dat de vertrokken spelers – en daar reken ik ook De Leeuw mee – zijn vervangen door voetballers met minder kwaliteiten. Opvallend was de laatste weken ook dat Mahi als basisspeler tegenviel. Hij zorgde als invaller voor meer dreiging dan als speler vanaf de aftrap.

FC Groningen beschikt over een brede selectie met spelers van gelijkwaardig niveau. Met andere woorden: de bankzitters doen weinig onder voor de basisspelers. Het ligt daarom voor de hand om wekelijks de spelers te laten starten die op de training de beste indruk maken. Zoals we de vorige week al schreven, heeft dat het voordeel dat iedereen scherp is op de training en in de wedstrijden. De situatie vraagt niet om een vast elftal maar om een spelersrotatie.

Taktisch voelt het team van trainer Ernest Faber zich het best met een verdedigende instelling. Gewoon met veel spelers achter de bal om bij balbezit met countervoetbal de tegenstander het leven zuur maken. Compact spelen heet dat in het huidige voetbaljargon. En met die speelwijze is niets mis. Het competitieduel in en tegen Utrecht heeft duidelijk gemaakt dat je met die taktiek resultaat kunt halen.

Blijft over de passie en instelling van het elftal. Die twee eigenschappen zijn onderin de eredivisie noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. Zo op het oog gooit FC Groningen er niet met de pet naar. Wel wordt de passie en inzet wel eens gebruikt op de verkeerde manier: overtredingen die bestraft worden met geel en rood.

Resumerend kan gesteld worden dat FC Groningen drie dingen moet doen om uit de malaise te komen: wekelijks de beste spelers opstellen, compact spelen en in de wedstrijden de mouwen opstropen. Te beginnen morgenavond met de uitwedstrijd tegen Willem II in Tilburg.

(Elke maandag en vrijdag een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten