maandag 10 oktober 2016

Kickbokstraining Sem Schilt slecht voorbeeld van moderne voetbalbegeleiding


Door Mistersnooker

Sem Schilt, de wereldberoemde vechtsporter uit Zuidlaren, gaat kickbokstraining geven aan de jeugdspelers van FC Groningen. Een kort berichtje in de media. Het eerste wat na het lezen in me opkwam: is dit een idee van Gerard Kemkers, manager topsport en talentontwikkeling? Het doel van de vechttrainingen is om de noordelijke jeugdspelers fysiek en mentaal weerbaar te maken om de bluf en arrogantie van westelijke voetballertjes te kunnen weerleggen.

Dat laatste begrijp ik wel. De noordelijke voetballers worden al jaren in het westen gezien als schuchtere wezens die eigenlijk niet veel voorstellen. Al in de tijd van GVAV Rapiditas voldeden de spelers aan dit beeld door met knikkende knieen te gaan voetballen op de velden ten westen van de IJssel. Door de jaren heen leden de noorderlingen aan een onuitroeibare obsessie: succesvolle uitwedstrijden waren zeldzaam.

Maar het is de vraag of kickbokstrainingen het antwoord is op het minderwaardigheidscomplex waar de noordelijke spelers kennelijk aan lijden. Bovendien komt zo’n berichtje een beetje knullig over. Alsof FC Groningen op de moderne toer gaat met vechtsporter Sem Schilt. Als je wil kijken naar sporten die hun tijd al ver vooruit zijn dan moet je een voorbeeld nemen aan AZ in Alkmaar. Daar zijn ze al jaren bezig met talentontwikkeling met behulp van wetenschappelijke toepassingen, overgenomen van professionele Amerikaanse sporten.

De kickbokstrainingen aan voetballers zijn allerminst voorbeelden van moderne begeleiding. Zo ging ik al in de jaren zeventig van de vorige eeuw met een talentvolle jeugdkeeper van Veendam 1894 naar een judoschool in Muntendam voor het oefenen van valbreken. Er is niets nieuws onder de zon. Overigens was de training op de judomat van de voetbalkeeper destijds wel aanleiding voor de plaatselijke huis-aan-huis-krant om er middels een foto en tekstje aandacht aan te besteden.

Sem Schilt en FC Groningen hebben ook met hun samenwerking media-aandacht gekregen. Maar het zou verstandig zijn van FC Groningen om duidelijk te maken dat deze kickbokstrainingen geen exponenten zijn van de moderne aanpak en begeleiding van jeugdspelers. Het zou trouwens ook geen overbodige luxe zijn om eens goed uit te leggen waar de wetenschappelijke begeleiding van de voetballertjes precies uit bestaat. Dit gewoon om misverstanden te voorkomen.

(Op maandag- en vrijdagmiddag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen om precies 18 uur) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten