maandag 24 oktober 2016

Spelersrotatie maakt FC Groningen sterker



Door Mistersnooker

FC Groningen was een paar dagen hekkensluiter van de eredivisie maar een lusteloos spelend AZ kwam op het juiste moment langs in de Euroborg om de Groningers aan de eerste thuiszege te helpen. Toch viel niet alleen het lamlendige spel van de Alkmaarders op maar ook de passie en inzet waarmee Bryan Linssen, Tom van Weert en Simon Tibbling voetbalden.

Het trio kreeg van trainer Ernest Faber de kans om te laten zien waarom hij ze de laatste weken ten onrechte op de wisselbank had geposteerd. Ze vervingen Hoesen, Mahi en Isrissi. De ingreep pakte goed uit. Niet alleen voor de in de basis teruggekeerde spelers – Linssen en Van Weert scoorden de Groninger treffers – maar ook voor het elftal dat een veel grotere wil om te winnen demonstreerde dan de AZ-spelers die het allemaal lieten gebeuren.

Misschien ligt de sleutel voor het succes in het roteren van de basisspelers. Faber beschikt namelijk over een brede selectie waarin de spelers niet veel voor elkaar onder doen. Daarom zou hij gewoon kunnen zeggen dat hij de spelers in de basis zet die in de trainingsweek de beste indruk op hem achterlieten. Zoiets prikkelt. De spelers die Faber kiest voor de basis weten dat hun plaats zo kan worden ingenomen door een ander en de wisselspelers weten dat ze de volgende week in de basis kunnen staan.

Van Weert, Tibbling en Linssen werkten zich tegen AZ de naad uit het lijf waardoor ze het team veel extra energie gaven. Faber kan natuurlijk met het rotatieplan niet alle posities in het elftal gaan belasten. Zo is het plan niet van toepassing op de keeper en de achterhoede in de sterkste opstelling. Maar voor de overige posities zouden alle selectiespelers in aanmerking kunnen komen.

Het nadeel dat je dan vrijwel nooit met dezelfde elf spelers aan de aftrap staat, weegt niet op tegen de voordelen: alle spelers zijn gemotiveerd op de trainingen en de wedstrijden. In feite stellen de spelers zichzelf op door een goede prestatie neer te zetten en vol overgave te voetballen.

Het ligt daarom voor de hand om Van Weert, Linssen en Tibbling ook op te stellen in de twee komende uitwedstrijden: woensdag tegen FC Utrecht voor de beker en zaterdag tegen Willem II voor de competitie. FC Groningen is nu weliswaar opgeklommen naar de onderkant van de middenmoot, veel garantie geeft de zege op AZ nog niet. Uitschakeling voor de beker tegen Utrecht en een nederlaag bij Willem II kunnen de hosanna-stemming van de fans ineens weer doen omslaan in treurnis.


(Elke maandag en vrijdag op deze plaats een opinierend verhaal over FC Groningen)                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten