maandag 3 oktober 2016

Technische staf FC Groningen laat zich in de maling nemen door speler





Door Mistersnooker

De technische staf van FC Groningen heeft zich zaterdagavond in de maling laten nemen door verdediger Jason Davidson in de verloren uitwedstrijd tegen Vitesse: 2-1. De speler leek geblesseerd, er stond al een vervanger voor hem langs de lijn, maar er werd niet gewisseld. Vlak daarna maakte Davidson een overtreding op de rand van het strafschopgebied die de inleiding vormde voor de eerste treffer van de Arnhemmers.

Davidson gaf aan dat hij de laatste minuten voor de pauze nog wel even kon uitspelen. Het valt nooit te bewijzen dat hij die overtreding niet had gemaakt zonder blessure, maar de trainers van FC Groningen hadden het risico nooit mogen nemen en de Australier onmiddellijk naar de kant moeten halen.

De twijfelende trainers zaten er ook al naast aan het begin van de competitie. De jonge Bacuna voetbalde als een doldrieste stier en maakte de ene na de andere overtreding. Binnen de kortste keren liep hij tegen twee gele kaarten aan (dus rood) en kon hij in de eerste helft al gaan douchen. De trainers dachten eraan om Bacuna uit voorzorg te gaan wisselen maar voordat ze dat wilden doen, zat Bacuna al met een rode kaart in de kleedkamer.

Het zijn voorbeelden van aarzelende trainers. Maar veel schadelijker is natuurlijk het gerommel met basisspelers en de wisselende taktische opdrachten. Het duurde namelijk een paar competitiewedstrijden voordat Ernest Faber en zijn assistenten Marcel Groninger en Peter Hoekstra de juiste poppetjes op de juiste plaats hadden staan. En het duurde ook een paar verloren duels voordat werd gekozen voor een countertaktiek.

Dat getwijfel in het begin van de competitie leidde ertoe dat FC Groningen nu in de hoek zit waar de klappen vallen. Op deze plaats heb ik voorspeld dat de club nog wel een tijdje in de kelder van de eredivisie zal vertoeven en na de nederlaag tegen Vitesse zal het woord degradatiestreep in de Euroborg regelmatig te horen zijn.

Natuurlijk is het zo dat de invloed van de spelers bepalend is voor de resultaten, maar het helpt niet als de trainers verzuimen om op tijd de juiste beslissing te nemen. Deze column is geen afrekening met de oefenmeesters in Groningse dienst, maar wil wel eens een factor aan de orde stellen die over het algemeen wordt afgedaan als ´niet belangrijk´.

Het is nog veel te vroeg om FC Groningen als degradatiekandidaat te bestempelen. Maar de druk om te presteren wordt elke week groter. De eerstvolgende tegenstander is SC Heerenveen op 15 oktober. Voor alles en iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt, wens ik de trainers en de spelers veel succes toe in deze weer beladen noordelijke derby.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag een opinierend verhaal over FC Groningen om precies 18 uur)

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten