vrijdag 7 oktober 2016

Gerard Kemkers staat bij FC Groningen voor onmogelijke opgave



Door Mistersnooker

Gerard Kemkers gaat niet voor de KNVB werken. Hij wil bij FC Groningen werken. Ik weet niet wie er blij moet zijn met zijn besluit, maar daarover straks meer. KNVB-technisch directeur Hans van Breukelen had Kemkers gevraagd om bij de bond prestatie- en innovatiemanager te worden. Maar hij blijft toch liever manager topsport en talentontwikkeling bij de Trots van het Noorden.

Voor wie niet goed begrijpt wat die functies inhouden, volgt hier een korte uitleg. De nieuw aan te stellen prestatie- en innovatiemanager moet bij alle vertegenwoordigende elftallen van Oranje zorgen voor een klimaat waarin beter gepresteerd wordt. De manager topsport en talentontwikkeling heeft als opdracht om het eerste elftal van FC Groningen medio 2018 voor de helft te laten bestaan uit spelers van de eigen jeugdopleiding.

Wie trouwens denkt dat Kemkers dat laatste bij FC Groningen voor elkaar krijgt, is niet goed bij zijn hoofd. Dat lukt namelijk alleen als je tevens accepteert dat het eerste elftal op het niveau van de Jupiler League gaat voetballen. En dat wil niemand in de Euroborg. Het is een idee dat is bedacht achter de tekentafel. De ambitie deugt wel maar de haalbaarheid schat ik in op nul.

De jeugdopleiding van FC Groningen staat momenteel weliswaar goed aangeschreven – ik heb nog meegemaakt dat de spelers noodgedwongen moesten trainen op het parkeerterrein van sportpark Corpus den Hoorn – maar het is uitgesloten dat over twee jaar tien jeugdspelers kunnen doorstromen naar de eerste selectie van trainer Ernest Faber. Momenteel springt het hoofd jeugdopleiding al een gat in de lucht van blijdschap als er per jaar eentje het vlaggenschip bereikt.

Terug naar Kemkers. Hij wordt door directeur Hans Nijland op handen gedragen en heeft op voetbalgebied geen enkele ervaring die hij kan bestempelen als succesvol. Als schaatscoach heeft hij zijn sporen verdiend, maar het is de vraag of hij elementen uit die sport met succes kan overhevelen naar de voetbalsport. Kemkers heeft de tijdgeest mee, want ook de KNVB denkt dat mensen buiten de voetbalsport in staat zijn om het voetballen te innoveren.

Het kan geen kwaad om te kijken naar sporten die in het verleden een modernere ontwikkeling hebben doorgemaakt dan het doorgaans conservatieve voetbal. Maar om Gerard Kemkers nu te gaan zien als de verlosser, gaat me veel te ver. De kans dat hij met zijn visie botst met de gevestigde orde – lees: trainers en spelers – is groot. Zijn opmerking dat er bij FC Groningen niet aan topsport wordt gedaan, is hem al niet in dank afgenomen.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag om precies 18 uur is er op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen) 

        


Geen opmerkingen:

Een reactie posten