vrijdag 17 maart 2017

De Euroborg verdient een vechtlustig elftal

Door Mistersnooker

FC Groningen kan nog altijd een playoffplaats halen voor een Europees ticket. Vooral dankzij FC Twente, dat niet mee mag doen, en de bekerfinalisten AZ en Vitesse, waarvan er eentje zich rechtstreeks plaatst in de groepsfase van de Europa League. Daardoor is positie negen goed voor de playoffs. Toch blijft de vraag waarom de Trots van het Noorden zich niet kan onttrekken aan de grijze middenmoot. Hieronder de antwoorden.

De oorzaken van de kleurloze rol in de eredivisie zijn simpel aan te wijzen. In de eerste plaats heeft FC Groningen een begroting die past bij de middenmoot. Daardoor is de club niet in staat om het spelersbudget flink op te schroeven. Het gaat niet altijd op, maar de regel is: hoe meer geld des te beter de spelers.

Verder voert de club een beleid waarbij de beste spelers jaarlijks verkocht moeten worden om de begroting rond te krijgen. Daarvoor trekt FC Groningen het liefst jonge, talentvolle spelers aan die na een paar jaar met winst kunnen worden verkocht. De clubleiding is daarmee in het verleden bijzonder succesvol geweest, maar het gevaar op miskopen loert om de hoek.

Een cruciale rol speelt in het geheel de te besteden gelden. Sponsoring is in het Noorden beperkt omdat de grootste bedrijven met hun hoofdkantoren in de Randstad zijn gevestigd. Daardoor is directeur Hans Nijland beperkt in de poging om zich met de club in de subtop van de eredivisie te gaan nestelen. Soms is er een uitschieter, maar over het algemeen moeten de voetballiefhebbers zich tevreden stellen met een bescheiden rol van hun club.

Momenteel is de onvrede van de fans te verklaren door het feit dat er de laatste jaren spelers zijn aangetrokken die niet brengen wat er van hen verwacht was. Denk aan: Zeefuik, Hoesen, Drost, Maduro etc. Daar bovenop mist het elftal het lef en de passie om er in de wedstrijden vol tegenaan te gaan. De agressie wordt op een verkeerde manier aangewend, waardoor FC Groningen dit seizoen al zeven rode kaarten heeft geincasseerd.

Spelers en trainers doen er goed aan om de bezieling in het elftal te brengen. Passie en strijd worden in de Euroborg meer op prijs gesteld dan taktisch vernuft. De magere resultaten gaan te vaak gepaard met een te behoudende taktiek, waardoor het gemis van een meeslepende wedstrijd ontaardt in boegeroep en fluitconcerten.

Nogmaals, de negende plaats is nog steeds haalbaar. Daarvoor zal concurrent Willem II zaterdag in de Euroborg omver geblazen moeten worden. Dat kan alleen als er gespeeld wordt met een tomeloze inzet. De Euroborg verdient een vechtlustig elftal. Het woord is aan de spelers.

 (Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten