vrijdag 31 maart 2017

Voetbalmuseum FC Groningen prachtig initiatief


Door Mistersnooker

Deze week is bij de Euroborg een voetbalmuseum geopend. Officieel heet het de FC Groningen Experience maar het is gewoon een museum met allerlei spullen uit de FC Groningen en GVAV-tijd. Het is een prachtig initiatief van de club, sponsors en het supporterscollectief. Vanaf morgen is het museum – in de voormalige fancorner – voor iedereen gratis toegankelijk. In april, mei en juni zijn er op twee dagen vaste openingstijden. Op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur en op woensdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Het heeft even geduurd maar eindelijk is er respect voor de historie van de club. Natuurlijk zijn er al tribunes naar clubiconen vernoemd en hangen er in de catacomben foto’s uit het verleden, maar een museum was er nog niet. Persoonlijk denk ik dat de historische attributen in de toekomst dusdanig worden aangevuld dat het onderkomen snel te klein zal zijn.

In Nederland zijn we doorgaans nogal zuinig met het in ere houden van de sportgeschiedenis. In tegenstelling tot veel zuidelijke landen in Europa waar belangrijke clubspelers tot in lengte van jaren worden geeerd. Het museum in de Euroborg is een mooie stap in de goede richting. Het accent wordt natuurlijk gelegd op de FC Groningen-periode maar ook de GVAV-tijd wordt niet vergeten.

GVAV/FC Groningen kent vele voetbalverhalen die het waard zijn om doorgegeven te worden. Hoewel de clubliefde van de huidige spelers vaak ver te zoeken is – hun eigen carriere vinden ze belangrijker – is het zinvol stil te staan bij legendarische clubspelers als Klaas Buist, Otto Roffel, Tonny van Leeuwen, Jan van Dijk, de Koemannen en ga nog maar even door. Het zou ook mooi zijn als de club eenmaal per jaar de nog levende oudgedienden massaal uit te nodigen in de Euroborg.

Het is te hopen dat het museum door echte voetballiefhebbers wordt beheerd. In elk geval heeft Groningen er een voetbalmuseum bij. Waardevol voor iedereen die de Trots van het Noorden een warm hart toedraagt. Ook bijzonder geschikt voor vaders die er hun zoontjes kunnen laten zien wat zich vroeger allemaal heeft afgespeeld.

Kortom, hulde voor de initiatiefnemers.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten