vrijdag 24 maart 2017

Relatie Mahi en FC Groningen tot nulpunt gedaald


Door Mistersnooker

Een vreemd bericht deze week in de media. FC Groningen licht de eenzijdige optie om het contract met Mimoun Mahi met twee jaar te verlengen. Onlangs zaten beide partijen om de tafel om te praten over een verbeterd contract, maar daar ging de speler niet mee akkoord. In het verlengde contract speelt hij voor hetzelfde salaris als de afgelopen drie jaar.

Daar moet je even over nadenken, maar al snel kom je tot de conclusie dat de Trots van het Noorden aan het eind van het seizoen afscheid neemt van de aanvaller met de grillige dribbels. Tot die tijd speelt Mahi nog voor de FC maar allerminst met plezier. De verstandhouding met zijn werkgever is tot het nulpunt gedaald.

Het liefste was Mahi over enkele maanden transfervrij de poort uitgelopen net zoals Hateboer. Maar toen hij het contract met FC Groningen tekende in de zomer van 2014 – hij kwam voor vier ton van Sparta – stond daarin zwart op wit dat de club na drie jaar een optie had tot het verlengen van de overeenkomst. Kennelijk wilde Mahi zo graag naar Groningen komen dat hij die clausule voor lief nam.

Natuurlijk, de beste aanvaller van de groenwitten zal er vanaf nu niet met de pet naar gooien. Daarmee zou hij de kans op een contract bij een andere club alleen maar verkleinen. Integendeel, hij zal zijn marktwaarde nog wel even willen opschroeven met een paar glanzende optredens. Voor de club zal hij zijn stinkende beste niet meer doen, alleen voor zichzelf. De actie van de clubleiding om het contract te gaan verlengen is ook alleen maar bedoeld om straks nog een transfersom voor hem te kunnen vangen.

Het draait in het professionele voetbal allemaal om het geld. En zeker als het gaat om het doorverkopen van spelers. FC Groningen heeft zijn bestaansrecht daar zelfs op gebaseerd. Zonder lucratieve spelersverkopen kan het zijn begroting niet sluitend krijgen. Ook het spelersbeleid is daarop afgestemd. Er worden doorgaans jonge, talentvolle spelers aangetrokken om die na een paar jaar met winst te verkopen.

Ondertussen is de werkrelatie tussen Mahi en de club ernstig verstoord. Dat is niet bevorderlijk voor het teamresultaat, want trainer Faber werkt natuurlijk het liefst met spelers die tevreden zijn en die met plezier hun werk doen. De kans bestaat straks dat de topscorer van de club uit is op eigen succes en minder denkt aan het teambelang. Dat is begrijpelijk maar voor FC Groningen ongewenst.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten