maandag 27 maart 2017

Glorieuze comeback van Henk Kok



Door Mistersnooker

Noordelijke sportliefhebbers hebben vrijdagavond op PodiumTV een glorieuze comeback meegemaakt van Henk Kok. Hij verzorgt wekelijks op deze zender een sportpraatprogramma en vrijdag was FC Groningen-directeur Hans Nijland te gast. Kok hield zich nog een beetje in maar het ziet er naar uit dat we eindelijk weer een onafhankelijke sportjournalist hebben die bestuurders en sporters ongenadig aan de tand voelt.

Nijland zei blij te zijn om Kok weer in actie te zien maar hij zal zich erop moeten voorbereiden dat hij kritisch zal worden gevolgd. In tegenstelling tot de reguliere, professionele FC Groningen-volgers die spelers, trainers en de directeur met fluwelen handschoenen aanpakken uit angst voor het verbreken van de relatie. Wie het met Nijland aan de stok krijgt, kan de clubprimeurtjes wel vergeten. Vandaar.

Henk Kok dus. RTV Noord heeft hem veel te vroeg de laan uitgestuurd, want de interviews van Kok met sporters zijn  vaak spraakmakend. De zender stelt sportjournalistiek al jaren weinig meer voor. Er is zelfs geen sportprogramma meer en dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Noord heeft ook geen goede sportjournalisten meer in dienst.

Alleen al voor de scherpe ondervragingen van Kok zal ik het vrijdagse sportprogramma voortaan niet willen missen. Volgens mij heeft de inmiddels 70-jarige Veendammer niets aan nieuwgierigheid ingeboet. Hij leek er vrijdag zelf ook weer veel zin in te hebben en de sporters en bestuurders moeten zich goed voorbereiden als ze de komende weken worden uitgenodigd.

Kok verrijkt met zijn terugkeer de noordelijke sportjournalistiek, die zonder hem weinig voorstelt. Van de  ooit zo vakkundige en kritische sportredactie van het Nieuwsblad van het Noorden is niets meer overgebleven. De beste voetbalverslaggever is Wim Masker van de Gezinsbode die goed is ingevoerd bij FC Groningen. Hij was ooit de ontdekker van Arjen Robben in de C-jeugd.

Het programma van Podium TV krijgt voor de eerste aflevering van mij een dikke voldoende. Het wordt door Henk Kok gedragen en ik kijk nu al uit naar de tweede aflevering. Het ziet er ook nog eens professioneel uit, hoewel het geluid een verbeterpuntje is. Het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant zijn de initiatiefnemers. Hulde voor dit initiatief en het benoemen van Henk Kok als presentator.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten